שמדברים על הריון ותזונה, לרוב עולות קונטציות לראש של חשקים מוזרים, "אכילה בשביל שניים" ועוד שלל סיפורים שכאלו. אבל האמת היא שדווקא בהריון, לאכילה נכונה ומאוזנת יש חשיבות רבה לצד החשקים המפורסמים…אז הנה כמה טיפים מנצחים לתזונה נכונה בהריון.
- אל תילחמי בחשקים שלך…
העקרון הראשון והחשוב ביותר הוא להיות קשובה לגוף שלך לצד הניסיון להקפיד על תזונה מאוזנת ומסודרת לאורך ההריון. במה הדברים אמורים? אם את חשה כבדה ומלאה, אכלי ארוחה קטנה יותר ובארוחה הבאה, כאשר תרגישי רעבה יותר אכלי כמות גדולה יותר. אל תנסי להכניס לעצמך אוכל בכוח. באותו עניין, גם אל תילחמי בחשקים שלך. אם קמת עם חשק מוזר לבייגלה עם מללפון חמוץ יום בהיר אחד, הכל בסדר אכלי כך. רק זכרי לשים לעצמך גבולות ולהבדיל מתי זה באמת חשק, ומתי את מרשה לעצמך יותר מדי כי את בהריון ובכל מקרה עולים במשקל.
- הקפידי לקחת תוספי מינרלים ווטמינים
נכון, את בהריון ולקחת כדורים זה לא ממש מומלץ באופן כללי. יחד עם זאת, יש כמות גדולה של תוספי תזונה בשוק המיועדים ובטוחים גם לנשים בהריון ורופאים בהחלט ממליצים על לקיחת תוספים כאלו בתקופה חשובה זו בעיקר אם באמצעות האוכל את אינך מצליחה להגיע לצריכה היומית המומלצת והנדרשת בהריון. במיוחד חשוב בתחילת ההריון להקפיד על צריכת כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים משום שזו התקופה בה גופו של העובר מתפתח הכי הרבה ונוצרים כל האיברים החיוניים ביותר בגופו. אז על איזה מינרלים ווטמינים בעיקר ממליצים? סידן- משום שעצמות העובר נבנות על חשבון הסידן שבגופך וחושב שהמאגרים שלך לא ידרדרו בשל כך, ברזל שיכול להגיע מבשר רזה והודו או דרך תוספי תזונה, חומצה פולית- החשובה להתפתחות העצבית של העובר. במקרה של מינרל זה לרוב אין דרך להשיגו דרך מזון ובמרבית המקרים ממליצים הרופאים על לקיחת תוסף מזון זה לפני ההריון ובמהלכו. עוד חומצה חשובה היא אומגה 3 המגיעה בעיקר מדגים. צריכה של 2 מנות דג בשבוע אמורה לספק את הכמות הנדרשת, אך למי שאינה אוהבת דגים גם תוסף מזון של החומצה יעשה את העבודה. במקביל לכל אלו, מומלץ מאוד גם לצרוך פירות וירקות על בסיס יומי המכילים סיבים תזונתיים שיכולים לסייע למערכת העיכול.
- הקפידי על נוזלים
מעבר לאוכל ולתוספי המזון הנדרשים, חשוב מאוד גם להרגיל את עצמך להיות צמודה לבקבוק מים גדול ולשתות ממנו כמה שרק אפשר. ההמלצה היא להגיע לכמות של לפחות 10 כוסות ביום. העובר צורך ממך לא רק חומרי מזון אלא גם נוזלים מהם מורכב שק מי השפיר. הוסיפי לכך את הריצות המרובות לשירותים ואת המאמץ הכללי הנדרש מן הגוף כאשר המשקל עולה ותביני מדוע נושא צריכת הנוזלים המוגברת חשוב מעין כמותו. אגב, תה וקפה אינם נחשבים למניין הנוזלים ועדיף לצרוך מהם כוס 1- 2 בלבד ליום.
- בטיחות במזון ובשתייה שלך
בעיקר בתקופת ההריון, חשוב מאוד להקפיד על איכות האוכל ובישול היטב שלו. אין לאכול דגים או בשר חי מכל סוג שהוא מחשש שהוא מכיל חיידקי ליסטריה וסלמונלה המסוכנים במיוחד לנשים בהריון. גם לגבי ביצים, אין לאכול מאכלים כמו חביתת עין או מוס בשל הבישול החלקי של הביצה בהם. כל מאכל עם ביצים שתצטרכי בתקופת ההריון חשוב שיכיל ביצים מבושלות בלבד. השתדלי בתקופה זו גם לצרוך אוכל טרי ככל האפשר. מבחינת שתיה כפי שכבר אמרנו, חשוב מאוד להגביל את צריכת הקפאין ואין לצרוך אלכוהול משום סוג. עדיף להמנע ממשקאות ממותקים. אלו אולי יעזרו לך להגיע למכסת הנוזלים היומית אך בדרך יתרמו לך עודף סוכרים שממש לא מומלצים בהריון וכן עלולים לגרום לך לצרבות ובחילות. גם בשתייה- השתדלי לבחור בקפידה ולוודא בדיוק מה השתייה שלך מכילה במקרה של שייקים או ברד.
- היי עם יד על הדופק בכל הקשור למשקל
עצה נוספת וחשובה במיוחד היא להיות מודעת לכמה בדיוק את עולה במשקל. ברחבי האינטרנט יש אינספור מאגרי מידע שיכולים לספר לך בדיוק כמה את צריכה לעלות במשקל בכל שלב בהריון ואיפה את נמצאת ביחס לכך. חשוב שתשקלי באופן עצמאי לפחות פעם בשבוע לראות מה מצבך. שימי לב שעלייה במשקל בצורה חדה לא רק שתישאר אתך לאחר הלידה בצורת עודפי שומן, אלא גם תעיק עליך מאוד בהריון ובמיוחד בחודש התשיעי בו העובר מגיע לשיאו ומשקלך עולה מאוד בכל מקרה. עודף משקל בהריון עלול להשפיע לרעה ולגרום לכאבי גב, כאבי רגליים, בצקות וכן עלול להגדיל את הסיכוי גם לסכרת הריון. לכן, חשוב מאוד להיות עם היד על הדופק גם בנושא הזה.